Monday, November 3, 2014

butter creamy crab with salted eggs



Salam semua, entry hari ini saya nak syer menu yang tak kurang sedapnya iaitu creamy butter crab with salted eggs. Ini gara-gara meninjau blogger otai kak nor.

So jom tengok resipi utk menu ni :

Bahan-bahan:

4 ekor ketam
3 biji telur asin
100gm butter
2 tangkai daun kari
3 tangkai cili padi (terpulang sekiranya ingin pedas boleh letak lebih sikit)
1 tin susu cair
4 biji bawang putih

Tu jer bahan bahannya

Cara-cara:

1. Rebus telur asin terlebih dahulu dan biar ia sejuk dan boleh hancurkan ia dan ketepikan.
2. Cairkan butter dalam kuali tapi saya campurkan sedikit minyak kelapa dalam 2 sudu besar supaya butter tadi tidak hangus
3. Tumis bawang putih, cili padi, daun kari, susu cair, telur asin yang telah dihancurkan serta ketam tadi dan masak hingga mendidih.
4. Tidak perlu garam memandangkan telur asin dan butter yg saya guna adalah salted butter.
5. Setelah semua sebati dan masak, bolehlah tutup api dan hidangkan masa panas -panas lagi. Itu jer simple and yummy.




No comments:

Post a Comment