Sebenarnya ada buat dua jenis pizza. Satu lagi sambal prawn ala-ala Domino's tapi tak sempat nak snap dah licin licau. Bukan setakat pizza saja favorite dia as long as western food hmmm semua dia suka. So jom syer resipi pizza ni.
Yis tengah kembang
Doh yang telah diuli sebati
Hah tu dia ini baru betul kembang semangkuk
Ini pula selepas dibakar
Bahan-bahan:
5 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil minyak zaitun
2 cawan air (atau secukupnya) agak agak.
Cara-caranya buat doh:
1. Rendam yis dalam air suam. Bukan air panas ya
2. Sementara tunggu yis tadi kembang, campur tepung gandum dalam bekas lain bersama gula, minyak zaitun garam secubit dan gaulkan.
3. Masukkan sedikit demi sedikit yis tadi
4. Perapkan sekurang kurangnya 2 jam
* saya buat doh ni agak lembik sikit untuk dapatkan based yang lembut
Baham-bahan untuk topping:
5 ketul isi ayam bahagian dada (dipotong dadu)
1 biji lada bengala (dipotong dadu)
sedikit garam
5 keping nenas dipotong dadu (saya guna yang dalam tin)
500 gm mozarella cheese
sedikit sos tomato
Langkah-langkahnya:
1. Ambil sedikit minyak zaitun dan uli lagi doh yang telah kembang tadi supaya tak melekit.
2. Ratakan doh tadi atas tray / dulang
3. Sapukan sos tomato atas doh yang telah rata
4. Taburkan ayam, lada bengala, cheese kemudian baru taburkan nenas
5. Bakar 200 darjah celcius selama 30 minit
No comments:
Post a Comment