Tuesday, December 20, 2016

Kota kinabalu (day 2)

Sambungan hari kedua di KK, first thing in the morning we all dah terpacak dekat sunday market. Kat sini baru jumpa kuih muih traditional tapi tak sempat ambik gambar sebab dah lapar punya pasal terus lupa hehehe..


Sedang memilih survenior utk kawan masing-masing. Yang si kecik tu pun sama la loghat (menyibuk) nak survenior katanya.


Sempat pose jap even this street very packed.

Ni dinamakan aura lepas faeez berjaya nenyumpit semalam terus nak beli. Nak sumpit sapa pun tak tau.

Teng tereng ok tak beg ni hand made tu kreative dia org ni seni & halus jahitan matching la pulak dgn baju saya kann..beli satu utk kenangan..


Lepas habis round satu market, kitz move to Desa Dairy Farm.

Hah sini saya nak bagi tips supaya tak frust macam saya especially for those who came from KK sebab perjalanan dari KK ambil nasa around 3-4 jam. Kami dulu tak tahu ianya ambil masa yg lama utk naik ke atas. Dah lah tengahari baru bergerak sudahnya sampai atas dalam pukul 5.00 p.m apa lagi semua aktiviti dah tutup. Bukan aje aktiviti farm pun semua stok habis. Betul2 frusted.







Semua produk dari tenusu yang dijual sold out frustated..


So tak dapat beli pruduk tenusu dia amik gambar dengan tuan punya badan (kat belakang tu) pun jadi lah.


Turun dari Desa Casttle Farm dah maghrib, sebelah malam terus pergi dinner di "Welcome" . Okey jugak makanan di situ sedap dan harga berpatutan.


Ni la dia antara menu yang kami nak try. Actualky ada lagi shuck fin soup yang 70% isi ikan.


Ni pula kebangan dengan my hubby's class mate di UTM skudai dulu now arkitek di town KK dan malam tu dia jadi tour guard kita orang.


Lepas dinner disebabkan berhampiran dengan wet market, so apa lagi round satu market.

Hah tu la rupa fresh seaweed. Kakak memang suka makan seaweed. Rasa-rasa kalau goreng berlada sedap tak.


Hah kalau option rupanya dekat wet market ni pun ada gerai makanan seafood. Kebanyakan seafood telah di goreng tunggu customer order nak masak apa saja sama ada sweet sour, 3 rasa, black paper etc. Untuk makluman wet market ni sampai tengah malam ye. Masa kami tiba di sini pun dah almost 11 p.m.





Last pergi area barang jering macam ikan masin, sotong kering etc. Pilih punya pilih satu kotak jugak la beli. Di sabah ni ada junk food keluaran tempatan yang di panggil Amplang. Sedap jugak amplang ni rasa dia macam twisties gitu. Lepas dah round seharian suntuk apa lagi balik hotel dalam 5 minit jer dari situ.

Tuesday, May 10, 2016

Cuti-cuti Malaysia di Kota Kinabalu -Sabah (day one)

Cuti 3 hari 2 malam actually not enought untuk ke Kota Kinabalu atau short cut call KK. Dah lah flight tengahari sampai KK airport around 3.30 p.m. perjalanan kami ni kategori lone ranger. Main pakai redah je tapi dah buat reseach dulu plan nak pergi which area. That why rasa-rasa 3 hari jer. Sesampai di airport terus pergi dapatkan kereta sewa. Bila sampai hotel, lepak jap sbb around pukul 6 baru keluar pergi restoran nelayan.




 Ini akuarium seafood untuk dikerjakan sekejap lagi kita masak dia.

Makanan kat sini so so jer tapi sebab dia orang ada entertainment tu yang ok lah sikit

    Yang ni tarian kaum sumazau dari penampang.
 Asyik tengok orang je yang menari, saya pun nak try jugak rasa tarian kaum murut ni. Tengok tu orang jepun pun turun padang nak try tarian ni.

Ada aktiviti menyumpit, apa lagi Faeez pun suka try buat benda-benda macam ni dan dia dapat sumpit belon tu.
  Ye hah lega rasanya dapat sumpit belon tu


Last kami satu keluarga bergambar untuk kenangan.

Thursday, March 17, 2016

Mines Cruise Malaysia -Sri Kembangan

Hai semua.. hari ni tetiba rajin nak berbloging untuk entry kali ni saya nak syer jalan-jalan ke Mines yang terletak di Seri Kembangan sebab teman En hubby pergi golfing dekat mines golf club sebelah.



Inilah dia Palace of the Golden Horses - 6 Bintang Hotel antara yang terbesar di Asia. Saya pergi round north area .


Sebelum kita explore north area, kena harungi "water lift" ni terlebih dahulu.

Kepada sesapa yang nak guna cruise di atas utk tujuan birthday, weddings, seminar atau kasual gathering boleh buat booking awal.


Ni pulak view waktu malam tapi saya ciplak dari pamplet jer la yer.




       
 
     
          Sempat welfie kejap hehehe...




Yang gambar di atas ni pulak, MINES International Exhibition & Convention Centre (MIECC). View dari tasik yer.




Bersebelahan ada Mines Resort Golf Club (MRGC). Ingatkan En hubby dah main sampai kat area tasik boleh snap picture jap..hmm orang lain rupanya..

Yang ni pula aktiviti memberi ikan makan di tasik. Makanan ikan boleh dibeli di kaunter ticket.


Gambar atas ni pulak, wawa splash tour @ Mines Square.




 Ni pulak view waktu malam. Dah malam rupanya jenjalan sampai tak hingat.

Monday, January 4, 2016

Hari konvokesyen di Sekolah Rendah

UPSR & PSRA 2015 telah berlalu untuk kakak. Alhamdulillah selamat semuanya. Dengan usaha gigih serta dorongan guru kakak berjaya dengan mendapat MUMTAZ.

Ini antara gambar dimajlis penyampaian dari #SekolahSaidinaAbuBakar.

I'm really proud of you kakak. Ibu sayang kakak.




 Ini semasa darjah 3 kakak terima anugerah   kedudukan dalam kelas

Ini pula hari konvokesyen sekolah kebangsaan. Steady and cool ajer kakak






Tuesday, October 27, 2015

Happy belated birthday to me...

Tanggal 20.10.15 genap umurku 39 huhuuu.naik satu lagi anak tangga.



Tapi tak pe yang penting kita happy...

Plan nak buat kek tapi tak berjesempatan. Dengan kata lain "Plan Kek Tak Jadi".

Hahh..yang penting dapat pressie dari en suami..






Bagus jugak dalam ekonomi tak menentu ni kumpul emas..anak pun boleh warisi di masa hadapan...betul tak.☺


Tuesday, September 15, 2015

Orange yogurt cake

Untuk sekian lama saya tak berblogging tetiba muncul dengan resipi untuk "cuci mata" hehehe...

Resipi ni agak moist sikit disebabkan yogurt yang ada.

Untuk pengetahuan semua, yogurt pun homemade punya yer



So, itu yang letak agak banyak sikit, masak penuh kasih sayang katakan....Okey, apa-apa jom saya syer resipi dia:-

1. 2 biji Buah oren (Asingkan jus dan kulit         oren tapi  jangan buang)
2. 1 cawan Tepung kek
3. 1/2 cawan gula
4. 5 sudu homemade greek yogurt
5. 3 biji telur (gred A)
6. 300gm butter
7. Baking powder


1. Dalam mangkuk pukul butter dan gula hingga lembut
2. Masukkan telur satu per satu
3. Campurkan homemade greek yogurt serta jus oren dan kulit oren yang telah disagat.
4. Akhir sekali letak tepung kek serta baking powder
5. Letak dalam tray dan bakar pada suhu 180C selama 30-35 minit bergantung pada oven.

Tuesday, July 14, 2015

Faeez turns to 9 years old



Selamat berpuasa semua dan disebabkan lagi 2 hari nak raya, so saya nak ambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada muslimin dan musliman.

Dalam orang sibuk berpuasa dan sebelah malam pula pergi terawih atau IFTAR dalam bulan Julai ni, Faeez menyambut birthday on 7.7.2015.

Tak buat besar-besaran pun just jemput neighbor's kids jer.


Disebabkan dia suka sangat OREO cookies, so tu yang saya baked OREK CHEESECAKE untuk dia




Ini antara Cake pops sebagai door gifts


Ini antara GENG TERAWIH dia orang lah nie. Dah pukul 11.00 malam baru balik.


Kali kedua celebrate birthday at my sis's house

Faeez ni terkenal dengan Barang LEGO dia. Satu yang saya respect dia dengan mainan LEGO ni, dia suka challenging dan punyalah teliti nak sambungkan dari satu bahagian ke bahagian yang lain dah lah kecil dan halus semua. Kalau saya mahu rabun dibuatnya.

Dia actually bukannya nak main mainan ni sangat, tapi lebih suka nak menyambung sparepart untuk menjadi satu barang samaada helicopter, robot atau apa-apa jer lah. Bila dah siap dan dia akan rasa puas hati berjaya mencantumkannya dan bila dah siap....  dah lah... just leave it there only.

 Birthday's present request nak kereta LEGO.

(Pictures)

Pergi LEGOLAND beli lagi barang mainan LEGO







Ini antara LEGO robot yang telah disiapkannya disebabkan 1 pack ada 6 jenis robot, so tak senang nak tidur asyik nak siapkan robot dia jer.