Sunday, September 21, 2014

Pulut Mangga Thai









Masa beli mangga harum manis ni ingatkan just nak makan-makan saja. Balik rumah kemas-kemas barang ternampak pulak ada beras pulut dan santan dalam freezer tetiba teringat nak buat pulut mangga Thai atau nama thainya Khao Neow Ma-Mvang.


Ia adalah desert / pencuci mulut Thai yang memang favorite masyarakat Thai dan juga negara luar termasuklah dari Malaysia.Apa lagi itu memang favorite my son dan ianya tak susah pun. Jom follow resipinya...cara saya simple saja tak payah nak tanak-tanak.  


Bahan-bahannya:-


1. 600gm Beras pulut
2. 800gm santan
3. 3 sudu besar tepung beras
4. 2 sudu besar tepung jagung
5. 2 helai daun pandan
6. 3 sudu besar gula
7. 1 sudu kecil garam


Cara-caranya:

1. Rendam dahulu beras pulut lebih kurang 1/2 jam atau tak rendam pun tak apa. Bersihkan dan masukkan dalam loyang letak santan dalam 200gm dan selebihnya letak air cukup-cukup paras beras pulut tadi dan letak garm secubit dan simpulkan daun pandan dalam 1-2 helai. Dan sekali sekala gaulkan pulut tadi supaya masak serata.



Untuk kuah santan pula:-

1. Masukkan 600gm atau lebih santan tadi bersama 3 sudu gula, garam secukup rasa, 2 helai daun pandan, tepung beras dan tepung jagung tadi.Gaulkan kesemuanya dulu sebelum masak takut nanti berketul-ketul. Bila semua sudah sebati terutama tepung beras & tepung jagung tadi, panaskan atas api dan kacar sehingga masak dan agak-agak likat/pekat sidikit. Dah boleh tutup api dan hidangkan bersama pulut tadi dan dihias bersama mangga yang manis.


****Make sure jgn letak terlebih air dalam pulut tadi takut pulut nanti lembik sangat tak sedap.


SELAMAT MENCUBA..!!



No comments:

Post a Comment