Tuesday, February 24, 2015

Kuih serabai Melaka

Hai semua entry hari ni saya nak syer kuih tradisional yang berasal dari negeri Melaka.  Kuih ni tak ada jual di KL dan pergi Melaka pun tsk semua tempat ada jual. Saya kalau balik Melaka kalau nak cari kuih Serabai ni memang tak lah dapat. So tu yang saya pun menuntut belajar buat kuih ni. Ianya tak lah susah sangat.



Bahan-bahannya untuk kuih:-

3 cawan tepung gandum
2 cawan santan
1 sudu kecil yis kering
1 cawan nasi
garam secukup rasa

Bahan -bahan untuk kuah:-

1 buku gula melaka atau gula merah pun boleh
2 cawan air

Cara - caranya:-

1. Mudah sahaja blend semua bahan untuk buat kuih dalam blender. Jika terlalu pekat tambah sedikit air.
2. Perap selama 2 ke 3 jam atau semalaman pun tak apa.
3. Bila sudah kembang, guna dry pan atau kuali leper dan letak sesenduk kecil dan ulang sehingga habis bancuhan tadi.
4. Sementara itu didihkan air bersama gula melaka atau gula merah dan juga daun pandan.
5. Masak sehingga gula larut dan bolehlah hidangkan dengan kuih serabai tadi.

** ada versi yang menggunakan tepung beras tapi saya suka guna trpung gandum sebab tektur dia lembut

No comments:

Post a Comment