Tuesday, October 28, 2014

Kek Minyak yang gebu

Hai, dah lama rasanya

tak update blog sebab bizi sikit. Hari tu saya ada buat kek minyak ni. Masa tu tengah glamour orang asyik sebut kek minyak ni.







Ok jom tengok resipinya:-

5 biji telor (saya guna gred B)
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil ovelatte
1 sudu kecil baking powder
1 cawan gula pasir

untuk mewarnakannya saya asingkan satu mangkuk warna kuning, satu mangkuk perasa milo dan satu mangkuk warna asal dia)

1. Ayak tepung bersama baking powder
2. putar telur dengan gula sampai kembang.
3. Baru masukkan ovelatte dan pukul lagi
4. masukkan tepung gandum yang telah diayak tadi sedikit dan berselang seli dengan minyak sehingga habis.
6.Bila semua sudah kembang dan sebati asingkan kepada tiga mangkuk untuk tiga warna


Cara-cara untuk layer:-

1. Sapukan minyak sedikit di loyang supaya kek nanti tidak melekat bila nak potong
2. Senggetkan sedikit loyang dan tuang warna kuning satu senduk diikuti rasa milo dan akhir sekali warna asal iaitu putih dan ulang sehingga habis
3. Barulah betulkan balik loyang yang senget tadi, so dia jadi macam ni....







Tengok bila dah masak, rupa dia macam apam lah pulak...... Apa -apa pun memeng terbaik lah dan rasa milo tu menaikkan rasa kek tu lagi




No comments:

Post a Comment