Jus adalah cara yang mudah untuk mendapat vitamin, mineral,fitokimia yang ada dalam buah dan sayur. Dengan adanya zat-zat ini, mampu mengurankan risiko mendapat serangan penyakit jantung, diabetis dan sesetengah jenis kanser.
Selain itu, zat-zat tersebut memainkan peranan penting dalam merawat masalah luaran seperti kesihatan kulit - vitamin C, kesihatan mata dan imuniti - beta karotena yang akan ditukar menjadi vitamin A dalam badan.
Jadi mari kita amalkan meminum jus dan pastikan tiada gula tambahan.
1. Untuk menjaga khasiat jus supaya tidak hilang begitu sahaja, minum jus serta-merta selepas dikisar
2. Jangan ditinggal pada suhu bilik. Jika ingin menyimpan lebiha jus tersebut, simpan dalam peti sejuk dan pastikan diletak dalam bekas kedap udara.
3. Ianya boleh disimpan tidak melebihi dari 3 hari
4. Semakin lama jus didedahkan kepada persekitaran, semakin banyak zat akan mengalami proses mengoksidaan yang menyebabkan zat-zat semua hilang
5. Gunakan bekas yang sesuai untuk satu hidangan (jika diminum utk seorang) berbanding dengan jag besar. Ini dapat mengelakkan keracunan makanan atau pencemaran bakteria sekiranya penutup bekas dibuka dan ditututp setiap kali ingin meminumnya.
6. Jus mudah terdedah dengan pembiakan bakteria kerana jus adalah cecair dan mengandungi gula semula jadi. Oleh itu, ia menjadi tempat yang sangat kondusif untuk bakteria membiak.
-Sumber dari i Sihat
No comments:
Post a Comment