Wednesday, September 17, 2014

Asam pedas ikan pari yang mengimbau nostalgia







Salam semua, sebenarnya saya jarang beli ikan pari ni sebab ada yang pantang tak boleh makan sebab elergi gatal. Tapi sekali sekala apa salahnya sebab tak makan pun elergi jugak hehehe...

Biasanya saya kalau nak beli ikan pari kena cium dahulu takut-takut bau semacam (hancing) so janganlah beli yer dan pastikan jugak tidak terlalu tua sebab nanti takut liat isi dia.

Bahan-bahannya:-

1. 500 gram Ikan pari
2. 5 ulas bawang kecil *
3. 1 ulas bawang putih *
4. 1 ulas kunyit hidup *
5. 11/2 senduk lada giling
6. 2 batang bunga kantan
7. 2 cawan air asam jawa
8. sedikit garam (ikut rasa)
9. sedikit belacan (bagi yang suka) *
10. 10 batang Bendir

***semua bahan yang bertanda * dikisarkan terlebih dahulu


Cara-cara membuatnya:-

1. Panaskan minyak sedikit hingga panas, tumiskan  bahan yang telah dikisar tadi dengan lada giling hingga terbit bau dan agak garing sedikit.

2. Kemudian masukkan air asam jawa hingga mendidih dan masukkan ikan serta bendir tadi.
3. Rasakan dengan stok ayam sedikit dan juga garam ikut rasa.Garam jangan banyak sebab belancan tadi dah ada rasa masin.
4. Didihkan hingga ikan tadi masak dan bolehlah tutup api dan hidangkan dengan nasi panas.


No comments:

Post a Comment