Pengambilan kentang goreng boleh menyebabkan kanser bukan cerita palsu. European Food Safety Authority (EFSA) iaitu sebuah badan berautoriti yang memastikan industri makanan menyediakan makanan yang selamat dimakan oleh masyarakat Eropah telah mengesahkan acrylamide dalam makanan berpotensi meningkatkan risiko kanser bagi pengguna semua peringkat.
Acrylamide ini dihasilkan oleh tindak balas kimia apabila makanan digoreng dengan suhu yang tinggi (120 darjah celcius) bagi menjadikan makanan itu lebih sedap.
Antara lain adalah potato chips mengandungi kandungan acrylamide yang lebih tinggi berbanding dengan makanan lain.
Kentang mengandungi kandungan asparagine iaitu asid amino tang tinggi dan apabila dipanaskan pada suhu tinggi, asparagine akan membentuk acrylamide. Acrylamide yang diambil dalam makanan akan diproses dalam perut dan hasil proses acrylamide ini akan diproses dalam perut dan membentuk glycidamide yang boleh menyebabkan pada mutasi DNA dan menyebabkan tumor dan kanser terutama bahagian mulut, saluran pemakanan esofagus dan perut.
Namun tidak semua yang menikmati kentang goreng akan mengalami kenser. Ini kerana ia bergantung pada cara pengilang, masa memasak, kaedah dan suhu memasak
Jadi berhati-hati dan tidak terlalu kerap memakan makanan deep fries.
No comments:
Post a Comment