Hari ni saja nak CHALLENGE myself masak Thai Cousin ni.
Sebab dekat Malaysia restoran thai yang halal ni memang tak ade dalam menu dia orang Green curry atau Kari Hijau. Tapi restoran non-halal ada dalam menu dia orang masakan ni.
So, tu yang nak TRY sesangat....
Jom tengok resipi kat bawah ni.
Bahan-bahan:-
1. 6 tangkai lada hijau (bahan wajib ada) ***
2. 5 batang (yang kecil) daun ketumbar ***
3. 2 batang serai (potong kecil-kecil) ***
4. 2 helai daun limau purut
5. satu cawan stok ayam
6. garam ikut rasa
7. 2 biji buah keras ***
8. 1/2 ekor ayam
9. 3 cawan santan
Tapi siapa yang sukakan pedas lagi boleh letak cili api 3-4 tangkai bagi POWER sikit hehehe...
Okey tu ajer bahan-bahannya.
Cara-cara:-
1. Blend semua yang bertanda ****
2. Panaskan periuk atau pan dan letak minyak kelapa dalam 3 sudu.
3. Masukkan bahan yang bertanda *** dan ayam tadi dan masak hingga hingga warna hijau tadi bertukar warna agak keperangan sebab kita nak hilangkan rasa lada yang mentah tu.
4. Masukkan daun limau purut, stok ayam dan garam ikut rasa.
5. Kemudian letak santan dan gaulkan hingga sebati dan bila dah mendidih boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi panas.
DAN rasanyer OK jugak lah
No comments:
Post a Comment