Saturday, January 31, 2015

Rendang lokan dengan kacang panjang

Hai salam hujung minggu, hari ni saya nak buat lain dari yang lain. Biasa kita dengar rendang kerang.



Kali ni saya buat rendang lokan. Ni pun sebab Encik suami pergi site visit area pagoh, drop kat muar cari lokan dengan kupang.



Ini rupa lokan yang telah dikukus dan dikupas kulitnya.

Rendang ni saya buat agak basah sedikit sebab nakkan ianya berkuah. Lagipun ia tak boleh masak lama-lama nanti lokan ni liat. So jom kita buat rendang.

Bahan-bahannya:-

2 kg isi lokan (kukus dan kupas kulitnya);
250 gm halia; **
5 biji bawang merah; **
2 biji bawang putih; **
3 batang serai;
1 mangkuk kecil kerisik;
8-9 biji cili api (ikut kepedasan yang diinginkan);**
1 mangkuk sederhana santan; dan
10 batang kacang panjang.

Cara-caranya:-

1.  Kisar semua bahan yang bertanda **;
2. Masukkan kesemua bahan-bahan yang dikisar dalam kuali. Saya tak tumis dengan minyak ya.
3. Masukkan serai, kacang panjang dan kerisik dan masak sehingga bau cili api tadi kurang.
4. Kemudian masukkan santan dan kemudian baru masukkan lokan tadi.

Sekiranya ingin rendang yang agak kering bolehlah masak lama sedikit.



No comments:

Post a Comment