Friday, August 22, 2014

Pajeri Terung dan Ayam goreng cili

PAJERI TERUNG DAN AYAM GORENG CILI

Hari ni paling simple masak iaitu ayam goreng berlado dengan pajeri terung jerr
Mula-mula ingat nak goreng ayam jer cause pajeri tu kira dah pedas. Tapi bila tengok freezer ada cili api ada serai hmmmm apa lagi titik lah terus campak sekali dengan ayam tu





Untuk resipi ayam goreng berlada

Bahan-bahannya:-

1. 5 ketul ayam potong sederhana kecil
2. 2 batang serai
3. 1 biji bawang besar
4. 5 biji cili api (small chili)
5. Sedikit kunyit
6. sedikit garam (tapi saya guna serbuk pati ayam saja tak perlu garam lagi)

1. Goreng ayam yang telah digaulkan dengan garam dan kunyit. Bila agak-agak kekuningan, angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan minyak sedikit sahaja dalam kuali untuk menumis bawang tadi yang telah dipotong bulat-bulat (seperti dalam gambar).
3.Masukkan pula cili api dan serai dan masak hingga agak-agak layu sedikit
4. Last masukkan ayam yang telah digorang tadi dan balik-balikkan dan angkat





Ini pula pajeri terung

Bahan-bahannya:

1. 6 biji terung dibelah dua
2. 50gm Udang kering  ***
3. 6 ulas bawang kecil ***
4. 1 ulas bawang putih ***
5. 3 camca serbuk kari (saya guna serbuk kari ikan) ***
6. 5 camca lada giling
7. 1 camca gula merah
8. sedikit garam

1. Blend semua yang bertanda ***
2.Tumiskan minyak dan masukkan semua yang bertanda ***  dan juga lada giling dan serbuk kari tadi
3. Bila sudah naik bau, then masukkan gula merah hingga sebati
4. kemudian masukkan terung dan letak garam ikut rasa
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas

No comments:

Post a Comment